Rusya ile Ukrayna arasındaki Savaş Kömür Fiyatlarını Olumsuz Etkiledi

GÜNCEL Haber Girişi : 07 Mart 2022 09:01
Rusya ile Ukrayna arasındaki Savaş  Kömür Fiyatlarını Olumsuz Etkiledi

Koçarlı ilçesinde kömürcülük yapan Özgür Kale, geçen yıldan bu yana hem yerli, hem de ithal kömür fiyatlarının çok arttığını söyledi. Kömür fiyatlarının sabit kalmasını istediklerini belirten Kale, “Önümüzü göremiyoruz. Belirsizlik var, kömür fiyatlarının düşeceğini zannetmiyorum” dedi.

Tıkla

 

Geçen yıldan bu yana dolar fiyatında yaşanan artış, özellikle ithal kaloriferlik kömür fiyatlarına zam olarak yansımış, sobalık yerli kömür fiyatlarını da yukarı yönde harekete geçirmişti. Fiyatı yüksek diye kömür almayan ve elektrikli eşyalarla ısınmaya çalışan vatandaşlar ise elektriğe gelen zamla birlikte kömür ile elektrik arasında kalmıştı. Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş da kömür fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor.

 

“BENCE KÖMÜR FİYATININ DÜŞME İHTİMALİ YOK”

 

Koçarlı’ya bağlı Orta Mahalle’de baba mesleği olan kömürcülüğü yapan 27 yaşındaki Özgür Kale, "Geçen yıldan bu yana ithal kaloriferlik kömür, yüzde 400’ün üzerinde arttı. Bin liraya sattığımız ithal kömür, şu anda 4 bin 250 lira civarında. Sobalık yerli kömürün torbası geçen yıl 14 liraydı, şimdi 37 lira oldu. O da yüzde 150 zam gördü. Hem yerli, hem de ithal kömürün daha ne olacağı belli değil. En azından bir fiyatta sabit kalırsa, biz de satacağımız rakamı biliriz, vatandaş da alacağı fiyatı. Belirsizlik var, önümüzü göremiyoruz. Bence kömür fiyatının düşme ihtimali yok. Tabi yarının ne getireceği belli de olmaz” ifadelerini kullandı.

 

SATIŞ YÜZDE 35 AZALDI

 

Kışa girmeden önce kömür fiyatlarını araştıran vatandaşlardan bir bölümünün fiyatları yüksek bulduğunu ve kaloriferli binalarında elektrikli eşyalarla ısınmayı tercih ettiklerini anlatan Kale, “Elektriğe de yüzde 100'ün üzerinde zam gelince vatandaş, kömür ile elektrik arasında kaldı. Kömüre geçen de elektrikli eşyalarla ısınmaya devam eden de oldu” şeklinde konuştu.

 

Geçen yıla göre kömür satışının yüzde 35 oranında düştüğünü kaydeden Kale, bunda vatandaşların elektrikli eşyalarla ısınma tercihinin ve geçmiş yıllara göre daha az kalorifer yakılmasının etkili olduğunu sözlerine ekledi.