Sıcak havaya dikkat: Önleminizi alın

GÜNDEM Haber Girişi : 26 Ağustos 2019 11:55
Sıcak havaya dikkat: Önleminizi alın
Aydın'da son günlerde nemin de etkisiyle hissedilen sıcaklıkların artması nedeniyle öğlen saatlerinde dışarı çıkmak neredeyse imkansız hale geldi.

Kent meydanlarında termometreler 35 dereceyi gösterirken vatandaşlar sıcak havaların nem ile birleşmesiyle dışarıdaki vatandaşlar ağaç gölgeliklerinde serinlemeye çalışıyor. Koçarlı’yı da etkisi altına alan yoğun hava sıcaklıkları nedeniyle günün en sıcak saatlerinde yollar ve ilçe merkezindeki insanların sayısı azalıyor.

Tıkla


Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bilgilere göre, önümüzdeki haftalarda da sıcak havalar etkisini sürdürecek. Uzmanlar sıcaklığın en yoğun olduğu saatler olan 11.00-16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması konusunda uyardı. Dışarı çıkıldığında da mutlaka şapkayla veya şemsiyeyle güneşten korunmak gerektiğini öneren uzmanlar dışarıda vücuttaki su kaybını dengelemek için bol su tüketilmesine dikkat çekti.


YAŞLILAR DAHA BÜYÜK RİSK ALTINDA


Uzmanlar aşırı güneş ısısına maruz kalmanın erken dönemde güneş yanığı, allerjik reaksiyonlar, leke problemlerine neden olurken; geç dönemde ise deri yaşlanması ve deri kanserleri gelişimini tetiklediğini söylüyor. Özellikle de yaşlıların güneşin altındayken beyin kanaması ve kalp krizi geçirme riskinin daha fazla görüldüğünü hatırlatan uzmanlar, cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için de mutlaka güneş koruyucuların kullanılması ve bu işlemin sık sık yenilenmesi gerektiğini savunuyor.


UZMANLAR KLİMA KULLANIMINA KARŞI UYARIYOR


Sıcak havalarla beraber klima kullanımında da artış meydana geldi. Uzmanlar bu havalarda vatandaşların klimalar hususunda dikkatli olmaları için uyardı. Bilinçsiz klima kullanımının en başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere kas tutulması, kireçlenme, beyin iltihabı, zatürre ve yüz felci gibi rahatsızlıklara neden olabileceği de aktarıldı.


Uzmanlara göre özellikle bünyeleri zayıf bebek ve yaşlıların klima kaynaklı hastalıklara daha çabuk yakalanabiliyor. Klimaların neden olduğu en önde gelen rahatsızlıklardan birinin üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu belirten uzmanlar, ani sıcaklık değişimlerinin bu rahatsızlıkları tetiklediğini ifade etti. Dışarıdaki ile klima çalıştırılan ortamdaki sıcaklık arasındaki farkın en fazla 7 derece olması gerektiğini hatırlatan uzmanlara göre bu farkın yükseldiği durumlarda klimalar öncelikle kas tutulmalarına neden olabiliyor. 


Hastalıklarla karşı karşıya kalmamak için klimaların sürekli çalıştırılmaması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bilinçli kullanıma uyulduğunda klimalardan kaynaklanan rahatsızlıkların önüne geçilebileceğini vurguladı.









Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.