Sorunlar Sadece Engellilerin Değil, Hepimizin Sorunu
Engelli vatandaşlarımız hemen her yerde tam karşımızda duruyorlar. Ancak bir şekilde görmüyoruz onları, görmek istemiyoruz, gözlerimizi çeviriyoruz. Daha kötüsü onların sorunlarını görmezden geliyoruz. Dün 3 Aralık Dünya Engelliler Günüydü. Geçmişte yapmadınız bari bugünden sonra göz ardı etmeyin engellilerin sorunlarını.
Engelliler, sadece bireyin engeli üzerinden tanımlanıyor ancak hayatın birçok alanında yaşadıkları zorluklar, aşmak zorunda oldukları engeller her daim göz ardı ediliyor.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Birleşmiş Milletler'in 1992 yılında almış olduğu karar sonrası "Uluslararası Engelliler Günü" olarak ilan edildi, o gün itibariyle tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek amacı ile belirlenmiş bir gün oldu.
Engellilere En Büyük Engel Engelsizler
3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Koçarlı'da yaşayan engellilerin sorunlarını ele alarak, engelli vatandaşlarımız ile konuştuk.
Genel olarak her yıl, sadece engelliler gününde ve sadece bir gün hatırlanan, ancak yaşadıkları sorunları, hayata bakış açıları ve her alanda çözüm bekleyen talepleri ile engelliler, kabul edilse de edilmese de bu toplumun bir parçası. Onlar yaşamları ile ilgili önlerine çıkan engellerin ortadan kaldırılması için yöneticilerden çözüm bekliyorlar. Koçarlı'da yaşayan engellilerin sorunlarını, Koçarlı'da yaşayan engellilerimiz ile konuştuk.
Engellilerin toplumdaki varlıklarını kabul etmek ve onların hayatlarını kolay şekilde devam ettirebilmelerini sağlamak yerel yönetimlerin olduğu kadar vatandaşlarında görevidir. Belki engellilerin bir kısmı eğitilerek mevcut ortama uyum göstermeleri sağlanabilir. Ama eğitim alamayanların durumu çok daha zordur. Bu yüzden yerel yönetimler ve ilgili kuruluşların bu konuda bazı önlemler alması ve gerekli çözüm yollarını bulması gerekir. Ama şurası unutulmamalıdır ki; alınacak olan bu önlemlerdeki amaç onların hayatlarını kolaylaştırmak, tehlikelerden ve zarar görmelerinden, başkasına muhtaç olmadan, özgürce diledikleri hayatı yaşamalarını sağlamanın yanı sıra topluma faydalı, üretken ve bağımsız bireyler haline gelmelerini sağlamaktır. Bu yüzden şehir planlamaları yapılırken engelliler göz ardı edilmemeli. Tüm engelli vatandaşlarımızın genel olarak isteği de bu yönde.
Araçların kaldırımlara park etmeleri, kaldırımların engelliler için rampa yapılarak düzenlenmemesi, esnafın kaldırımlarda mallarını sergilemesi, Yollarda ki çukurlar, bozuklukların giderilmemesi ve bunlara önleyici tedbirler alınmaması engelli vatandaşların yaşamlarına bir engel daha oluyor.
Engelli bireylerimiz maalesef ülkemizde dünya standartlarının altında hizmet görüyor. Kaldırımlar yollar hatta evler engelli bireylerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiyor, edilemiyor. Engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılar ve zorluklar hem aile hem de sosyal çevresinde kendini gösterirken, engellilerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri de sosyal aktivitelerdir. Sosyal diyalog ve sosyal aktiviteler vasıtasıyla, engellilerimiz kendilerine değer verildiğini hissedeceklerinden dolayı hayata daha olumlu bakabilecekler ve sonuçta kendilerine olan güvenleri artacaktır.
Engellilerin başkalarına muhtaç olduğu alanları belirlemek, engellilerin özgürce ve kimseye muhtaç olmadan yaşayabilmelerini sağlamak gerekiyor. Onlar yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin yapılmasını istiyor.
Engelli olmak asla utanılacak ya da saklanacak bir şey değil. Çünkü hepimizin herkesin bir anda engelli vatandaş olma ihtimali var. Bugün engelli vatandaşların sorunlarına kafa yormaz, ilgilenmezsek, yarın çok pişman olabiliriz. Yolda yürürken size çarpan bir araba, yemek yaparken gözlerinize sıçrayacak kızgın yağ, ilerleyen yaşınızla birlikte duymaz hale gelen kulaklarınız bir anda sizi engelli vatandaşların arasına katabilir! 3 Aralık Dünya Engelliler Günü düşünmeniz için iyi bir fırsat...
Bakın Koçarlı'daki engelli vatandaşlarımızın sorunları ve istekleri nelermiş?
Koçarlı Özürlü Hakları ve Özürlüleri Destekleme Derneği (ÖZHAKDER) Başkanı Yahya Sarıöz
Engelli bireylerin sorunları gerçektende çok fazla. Biz engellilere tahsis edilecek olan bir yer istiyoruz. ilk olarak dernek binamız yok. Engelli vatandaşlarımızın toplanıp sohbet edeceği bir binamız yok. Çünkü engelli vatandaşlarımızın birbirleriyle kaynaşmaları açısından, oraya gelip etkinlik yapabileceği vakit geçirebileceği, yeni arkadaşlar ile tanışıp sohbet edebileceği, sosyalleşebilecekleri bir yer olmasını istiyoruz. Böyle bir yeri burada yaşayan tüm engellilerimiz istiyor. Büyüklerimizin ve yetkililerimizin bu konuya duyalı olmasını istiyoruz. Bizim için koçarlıda ihtiyacımız olan bir şey bu. Onların dünyası apayrı birlik içinde olmak, farklı aktiviteler yapmak istiyorlar.
2006 yılında kurulan derneğimizin 68 üyesi bunuyor.
İlçemizdeki kaldırımlar, kamu kurum ve kuruluşlarındaki giriş ve çıkışların birçoğu engellilerimize göre değil. Bir tek Kaymakamlık binamızda vardı bir de yeni Belediye binamızda var. Olmayan yerlere engelli rampaları yapılmasını istiyoruz. Engellilerimizin daha önceleri, kaymakamlıkta, maliyede, nüfus dairesinde ve tapu dairesinde, bir işleri olduğunda dışarı çıkıp imza atmak zorunda kalıyorlardı. Engelli vatandaşlarımızda bunun ezikliği içerisinde oluyordu. Ama sağolsunlar ki Kaymakamımız Fırat Çelik bey Engellilerimiz düşünülerek engelli rampaları ve engelli asansörü yaptırdılar. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.
Kaldırımlarda özellikle engelli vatandaşlarımızın gelip geçeceği yerlerin kapatılmamasını, eşya konulmamasını ve açılmasını istiyoruz. Duyarsız sürücülerde araçlarını kaldırımlara park edebiliyorlar ve engellilerimiz yolun içerisinden yürümek zorunda ve ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyorlar. Bu çok büyük bir risk. Bunlara dikkat edilmesini istiyoruz. İlçemizde araç sayısı arttıkça yapılacak bir düzenleme ile otopark yapılması şart oldu. İlçemizde gözlemlediğimiz ve eksik olan bir şey bu.
Bizim bu taleplerimiz yapılmayacak şeyler değil o yüzden herkesin bu taleplere kulak vermesini istiyorum çünkü herkes bir engelli adayıdır.
Ayrıca sayın Kaymakamımıza engellilere göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı minnettarız. Kendisi engellilerimizi hiç yalnız bırakmıyor ve sadece engelliler gününde değil, her zaman bize olan sevgisini gösteriyor.
Yılmaz Eskici
İnsanların biz engellilere karşı duyarlı olmasını istiyoruz. Ben 3 yaşımdan beri engelliyim, dış güzelliğimize, zenginliğimize, fakirliğimize bakmadan her insan gibi bizlere de duyarlı olunmasını, kişiliğimize değer verilmesini istiyoruz. Kimse bizim hissettiğimiz duyguyu hissedemez. Engellilerin psikolojisini lütfen düşünün ve ona göre hareket edin.
Özellikle tekerlekli sandalyeli engelli arkadaşlarımız var onlar için kaldırımların düzenlenmesini istiyoruz. Kaldırımlar arabalar ve çeşitli eşyalar ile işgal edilmesin. İşgal edenler bizi de düşünsünler. Biz onların hayatlarına engel olmuyoruz, onlarda bizim hayatımıza ikinci engel olmasınlar.
Bir de şunu belirtmek isterim ki Koçarlı Kaymakamız sayın Fırat Çelik bey ilçemize atandıktan sonra bizleri hiç yalnız bırakmadı. Biz daha önce normal bir günü bırakın engelliler gününde bile hatırlanmıyorduk. Kaymakamımız bize değer verdi ve bizimde bir birey olduğumuzu bizlere hissettirerek yalnız bırakmadı. Kendisine çok teşekkür ediyorum.
Hayri Karakaya
Biz Koçarlı'da yaşayan engelliler olarak, pek fazla bir aktivite imkanımız yok. Bizde sizler gibi, herkes gibi istediğimizi yapmak ve gezmek eğlenmek istiyoruz. Kimimiz maddi imkansızlıklardan, kimimiz engelimizden dolayı gidip gezip eğlenemiyoruz. Ben buradan büyüklerimize seslenmek istiyorum. Bizimde gezmeye ihtiyacımız var, büyüklerimizin bizler için gezi düzenlemesini çok istiyoruz. Bizlerin de morale değişikliğe ihtiyacı var. Doğal ve kültürel yerleri gezerek moral ve motivasyonumuz yüksek tutmak istiyoruz.
Birde bize bakış açılarının düzelmesi gerekir. Engelimiz olabilir ama biz de insanız. Bize acıyarak bakmasınlar. Bizimle sohbet etsinler hal hatır sorsunlar, bizlerle dalga geçmesinler. Bu konuda vatandaşlarımızdan özveri istiyorum.
Ali Zaynık
Benim engelli bir çocuğum var. O yüzden engellilerin sıkıntılarını çok iyi biliyoruz. Dernek olarak engellilerin tek çatı altında toplanacağı bir yer olmasını istiyoruz. Sayın Kaymakamımızın da engelliler için istediğimiz dernek binası konusuna sıcak bakacağından eminim. Bizim tüm engelli arkadaşlarımız huzur içerisinde olurlar. Hepimiz bir engelli adayıyız. İnsanların engellilere daha samimi ve iyi davranmalarını istiyoruz. Kaldırımlar engellilere göre değil. Mecburen başkalarından yardım almak zorunda kalıyorlar. Engellilere kimse hor davranmasın, kimse onları hor görmesin, küçümsemesin, ikinci sınıf vatandaş olarak görmesin. Yollardaki engelleri, engellilerimiz için kaldırsınlar. Vatandaşlar araçlarını engellilerimizi düşünerek park etsinler. Engellilik zor bir şey ve bunu anlasınlar.
Saliha Sarıöz
Engelliler olarak her gittiğimiz yere sorunsuz gitmek istiyoruz. Koçarlımızda nereye gitsek hep bir engel. Markete gitsek de, eczaneye gitsek de her yerde bir engel çıkıyor karşımıza. Engelliler için her kolaylığın sağlanması lazım. Gidip oturabileceğimiz sohbet edebileceğimiz yerler istiyoruz. Biz engelliler olarak yatağa, tekerlekli sandalyeye, koltuk değneklerine mahkumuz ve farklı aktivitelerde yapmak istiyoruz. Sadece kendi adıma değil bütün engelliler adına istiyorum bunu. Koçarlımızda çok eksikler var. Bu eksikliklerin tamamlanmasını istiyoruz.