Sulama Suyuna Karışan Atık Sular Ekili Tarlayı Çürüttü

GÜNDEMHaber Girişi : 07 Ağustos 2017 11:54
Sulama Suyuna Karışan Atık Sular Ekili Tarlayı Çürüttü
Koçarlı merkezde bulunan sanayi ve evsel atık su kanallarının sulama suyuna karışması sonucu tarlalarda ekili mahsuller zarar gördü.
Tarlaların atık su karışan sulama suyuyla sulanması 20 dönümlük tarlada ekili olan yoncaları kuruturken, pamuk ve diğer ekili alanlarda da zarara yol açtığı gözlendi.
Koçarlı - Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan, Koçarlı merkez mahallelerinin atık suyunun sulama suyuna karıştığını belirterek, konunun biran önce çözülmesi, çiftçilerin şikayetlerinin, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti.

TABİATA VE ÇİFTÇİLERİMİZ ZARAR VERİYOR

Koçarlı - Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan, atık suların sulama suyuna karışmasının birçok konuda tabiata, çiftçilere ve insanlara zarar verdiğini belirterek, "Koçarlı sanayisinin ve ilçeden giden atık su, fosseptik atıkları ve evsel deterjan atıkları, dere yataklarından ve kanallardan birliğimizin sulama kanallarına ulaşmaktadır. Bu kanallara ulaşan sanayi atıkları, metaller yağlar sulama suyuna karışıyor. Bu suda mecburen sulamada kullanılıyor. Böyle olunca da tabiata, ürünlere ve çiftçilerimize zarar vermektedir" dedi.




ÜRÜNLER KURUYOR

Bu konuda çiftçilerden şikayetler aldıklarını ürünlerin kuruduğunu söylediklerini belirten Başkan Kaplan, "şikayetlerde bitkilerin kuruduğunu söylüyorlar. Suyun aktığı yerde sebze ve meyvelerin ekili olduğunu düşünürsek o ürünlere de zarar veriyor. İnsanlarımızda o ürünleri tüketiyorlar. Bu şekilde de tabiata ne kadar zarar verildiğini görebiliriz. Tabi bugün için yerel belediyenin gücü yok ama ilçe belediyesi yapamasa da Büyükşehir Belediyesi ASKİ ile kanalizasyon meselesini çözecek güçte be kuvvettedir. Eğer doğru proje yapılabilirse, ilçeden toplanan atık su bedelleri olsun veya farklı gelirleri doğru yönde kullanarak Koçarlı ilçemizin bir an önce kanalizasyon ve arıtması yapılmalı. Bu arıtma tesisiyle de tabiata zarar veren bu ağır metaller, deterjan atıkları, fosseptik ve bunun gibi kimyasallar tarım arazilerine ve sulama sularına karışmayacak. Karışmadığı içinde hem halkımızın ürünleri heba olmayacak, hem de halkımız temiz, sağlıklı bir gıdaya kavuşmuş olacaktır" dedi.
ATIK SULAR YABAN HAYATINA DA ZARARLI
Yaban hayatının da bu atık sulardan etkilendiğinin altını çizen Koçarlı - Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan "Burada bir önemli konu da bizim ana tahliye kanalımızda olan yaban hayatıdır. Bu kanalda çok ciddi miktarda suda ve bataklık ortamlarda yaşayan canlılar bulunuyor. Başta balık türleri olmak üzere, yaban kuşları, su tavukları, karameke dediğimiz balıkçıl kuşlar ve bunun haricinde birçok kuş burayı kendisine yaşam alanı olarak seçmiştir. Özellikle sulama mevsiminin bitiminde bu şehirden gelen kentsel atıklar, sulama ve drenaj kanallarına karıştığından oradaki canlıların öldüğüne ve zarar gördüğüne şahit olduk. Bunlara da bir destek vermek adına ve zaman zamanda o kanallardan insanların balık tuttuğunu, hobi olarak orada vakit geçirdiğini, zamanını kahvede oyun oynamaktansa balık tutarak vakit geçirdiğini. Hatta tuttukları balıklarla da evinde ailesine balık ikram ettiğine biz şahit olduk. Bu bağlamda yaban hayatının da desteklenmesi gerekmektedir. Eylül ayında sulama mevsimi bittiğinde ve su miktarı düştüğünde o kentsel atıklar yoğunlaşıyor ve tüm yaban hayatını yok ederek öldürüyor. Bir veya birkaç yıldır gelişen eko sistemin bozulmasına sebep oluyor" şeklinde konuştu.
KANALİZASYON MESELESİ BUGÜNÜN MESELESİ DEĞİL
Bu bağlamda Koçarlı'nın kanalizasyon meselesinin bugünün meselesi olmadığına da dikkat çeken Koçarlı - Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan "Bu uzun yıllardır devam eden bir meseledir. Artık Büyükşehir olmanın da amacı budur. Büyükşehir ASKi ile yeterli güce sahip olduğu kanaatindeyim. Bunun biran önce çözülmesi, çiftçilerin şikayetlerinin, mağduriyetlerinin önüne geçilmesi gerekir" dedi.
KESİNLİKLE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ
Koçarlı ? Bağarası Sulama Birliği olarak bunun yanlış ve yasak olduğunu biliyoruz diyen Nedim Kaplan, "İlçenin durumunu göz önünde bulundurarak bugüne kadar her hangi bir müdahalede bulunmadık. Biz önümüzdeki dönem sulama kanallarına kentsel atıkların karışmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Çünkü çiftçimize sağlıklı ve temiz bir su vermek birinci önceliğimiz. İnşallah ilgili birimler ve yetkililer bu konuya kulak verir, bu meseleyi ilçemiz adına bir an önce çözerler. Çiftçimiz ve ürünlerimiz sağlıklı temiz bir suya kavuşur" diye konuştu.
ÜRÜNLER ZARAR GÖRDÜ, DERHAL MÜDAHALE EDİLMELİ
Atık sulardan dolayı birkaç çiftçinin yoncası, pamukları ve ekili ürünlerin zarar gördüğüne şahit olduklarını da ifade eden Koçarlı - Bağarası Sulama Birliği Başkanı Nedim Kaplan "Bu yönde başka şikayetlerde alıyoruz. Bir zarar tespiti yapmadık, ancak bu tür şikayetler devam ederse ve üreticimizden de yoğun bir baskı gelirse mecburen gerekli işlemleri yapma ve takip etme zorunda kalacağız. Umarım bu mesele aydın kamuoyuna taşınır ve yetkililer bu konunun ehemmiyetini görürler ve derhal müdahale ederler. Meselenin çözümü konusunda bir başlangıç yaparlar. Ama dediğimiz gibi, Biz önümüzdeki dönem sulama kanallarına kentsel atıkların karışmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz" dedi.
ÇİFTÇİ VE VATANDAŞ TEDİRGİN
"HASTALIK SEBEBİ OLAN ÇOK SAYIDA MİKROORGANİZMA TOPRAĞA DA KARIŞIYOR"
Tarımsal sulamada atık su kullanımının çok hassas bir mesele olduğunu belirten çiftçiler ve vatandaşlar, "Su yoluyla taşınan hastalıklar bir yana kanalizasyonda her türlü mikrobun ürediğini unutmamak gerekir. Atık sularda çok sayıda hastalık sebebi olabilecek mikroorganizmalar bulunuyor. Yaşanan bu sıkıntılı durumda bu mikroorganizmaların doğrudan ürünlerle temas ediliyor. Bu ürünlerin hasat kısmından tutun satış noktalarına kadar bu mikropların dağılması söz konusu. Hasatta temaz ediliyor, satıcı temas ediyor, alanın eline değiyor, ağzına yüzüne sürülüyor. hasadından taşınmasına kadar elimizde tutuyoruz, toprak bu sularla bozuluyor verimsizleşiyor. O yüzden, her türlü bulaşıcı hastalığa yakalanmak mümkün. Tarımsal arazilerin sulanması sorununun, büyük bir hassasiyet ve ciddiyetle ele alınması gerekiyor. Kanalizasyon suyu ile gelen mikroorganizmalar, ürünlerin taşındığı yerlere de her tür mikrobu getirecek. Yani bu tür bir sulama ile her tür mikrobun taşınması ve insan sağlığını bozması muhtemel. Böyle bir şeye izin verilmemesi lazım" diyerek bu soruna çözüm bulunmasını istediler.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.