Yaş Meyve ve Sebzeden Sonra Sırada Çiğ Süt Krizi!

GÜNCEL Haber Girişi : 11 Mayıs 2021 10:13
Yaş Meyve ve Sebzeden Sonra Sırada Çiğ Süt Krizi!

Tam kapanmada yaşanan yaş meyve ve sebzedeki soruna çözüm aranırken bayramda çiğ süt alımının yapılmayacağı açıklandı.

Tıkla

 

 Süt alımı yapılmasa da ineklerini sağmak zorunda olduklarını belirten süt üreticileri yaş meyve ve sebzeden sonra sırada çiğ süt krizinin olduğunu açıkladılar.

 

İçişleri Bakanlığı, 29 Nisan’da başlayan ve 17 Mayıs’a kadar sürecek olan tam kapanma kararı almıştı. Bu karardan sonra da üreticiden tüketiciye kadar olan zincirin her halkasında sorunlar yaşandı. Çiftçi ürettiği ürünü satamamaktan, tüketici fiyatın yüksek olmasından şikayetçi oldu.

 

BAYRAMDA SÜT ALINMAYACAK

 

Süt üreticisi ve sektör açısından büyük bir problem teşkil ettiğini söyleyen İYİ Parti Meclis Üyesi ve çiftlik sahibi Mevlüt Şahinci, “İlçemizde ve ülkemizin bir çok kesiminde önümüzdeki arife günü ve Ramazan Bayramı boyunca kurumsal firmaların küçük üreticilerden süt almayacağını öğrendik.

 

Henüz geçen hafta yemlere %5bir zam daha gelmişken, mısır arpa fiyatları alıp başını gitmişken,kuraklıktan kaynaklı silajlık mısır ekimi yapılamayacak halde iken birde bu uygulama maliyetler altında ezilen süt üreticisinin sonu olur.

 

Stokların dolu olduğu bahanesiyle yapılan bu uygulama süt üreticisi ve sektör açısından büyük problem teşkil etmektedir. Hükümetin plansız programsız politikaları süt üreticisini ezmektedir.

 

Süt günlük üretilen,depolaması zor,hızlı tüketilmesi veya işlenmesi gereken bir mamuldür.Ne küçük üretici ne büyük üretici sütünü 1günden fazla muhafaza edemez.Bu durumda büyük firmaların özellikle bu dönemde üreticinin yanında olup bu mağduriyeti gidermesi gerekmektedir.

 

Geçen yıla oranla Yonca %50, mısır silajı %100, Fabrika Yemi %70 zamlanmışken süt fiyatına sadece %5zam gelmiştir ve henüz  bu zam fiyatlara yansımamıştır.Tüm bu olumsuz şartlar altında bide 4gün sütünü satamayacak olan üretici ne yapsın?Tarım Bakanlığı ve Hükümet yetkililerini bu konuda hassasiyete davet ediyoruz”dedi.